Toimintatapani kirkkotekstiilien suunnittelussa ja valmistuksessa

Perusteellisesta tausta­tutkimuk­sesta tarkkan­äköiseen taiteel­liseen luomiseen

Jokainen tilaustyö on oma tapaustutkimus, johon suhtaudun intohimolla. Kirkkotekstiilit ovat taideteoksia, joilla on vakiintuneita muotoja ja käyttötapoja, sekä ympäröivän tilan antamat kehykset. Vaikka teen luovaa työtä, näen kirkkotekstiilien valmistuksen tilaustyönä, jossa hengellisen sanoman kerronnan lisäksi otan huomioon kirkon arkkitehtuurin ja historian. Taiteellinen prosessi alkaa perehtyvällä taustatutkimuksella ja syntyy sen kanssa päällekkäin.

Seurakunnan oma ja yhteinen

Luon jokaiselle seurakunnalle ja kirkkotilalle omat tekstiilit. Seurakunnan omaksi ja kaikkien seurakuntalaisten yhteiseksi lopputulokset muodostuvat osallistamalla sekä seurakunnan työntekijöitä, että seurakuntalaisia. Olen suunnitteluprosessissa keskusteleva ja kuunteleva. Ideointi ja yksityiskohtien huomioiminen esimerkiksi kuva-aiheista on parhaimmillaan ryhmätyötä. Pidän mielelläni esitelmiä tai keskustelutuokioita aihepiiriin liittyen jo suunnitteluvaiheessa, jotta useammilla ihmisillä olisi mahdollisuus ottaa osaa tekstiilien hankinnan prosessiin. Olen aktiivinen ideoija ja ratkaisujen ehdottaja, kuitenkin vahvasti traditioon, visuaaliseen vaikutelmaan ja taustatutkimukseen sitoutuen.

Pyhän tunne materiaaleissa

Luojan luomat materiaalit ovat ylivertaisen kauniita. Ne tekevät juhlavan tekstiilistä, jonka tarkoitus on palvella seurakunnan juhlassa ja viestiä hengellistä sanomaa.

Tarinallisuus, jonka kaikki voivat ottaa omakseen

Tekstiilien kuvitus on taiteellisen prosessin lopputulos, jonka takana ovat vahvat traditiot, hengelliset kertomukset ja selkeä tarkoitushakuisuus. Rakennan kuviointiin monikerroksisuutta, jossa on helposti luettavia ja iloa aiheuttavia kuvioita esimerkiksi lapsen näkökulmasta, mutta myös katsojan tulkinnalle ja pohdinnalle tilaa antavia kuvaelementtejä. Kuvituksissani on yleensä tarina tai suora raamatun lainaus taustalla. Työssäni kuvitan hengellistä sanomaa paikallinen perinne huomioiden.

Funktionaalinen: aikaa ja käyttöä kestävä

Valitsen materiaalit siten, että ne kestävät kymmeniä vuosia ja ovat mukavia ja toimivia käytössä. Antependiumissa ja muissa sisustuksellisissa tekstiileissä voidaan mennä materiaalin kauneuden, ryhdin ja säilytettävyyden ehdoilla, messukasukassa taas pitää papilla olla helppo ja hyvä olla. Kalkkiliinan täytyy kestää toistuvaa viinitahrojen pesua.

Missio kirkkotekstiilien luomisessa

Tekstiilitaiteilija Henna Mantereen missio on suunnitella ja luoda taiteellisesti ja tarinallisesti tarkkanäköisiä tilaan, traditioon ja seurakunnan mielenmaisemaan sopivia kirkkotekstiilejä, jotka laadultaan kestävät käyttöä vuosikymmenten ajan ja ovat sanomaltaan ikuisia.

Osoite

Vasunmäentie 301
62100 Lapua
FINLAND

Yhteystiedot

+358 400 928 509
info(at)hennamantere.com

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto on tukenut tämän verkkosivuston rakentamista

Henna Mantere © 2022 | WordPress-kotisivut suunnitellut: Mainostoimisto Sitrusmedia Oy