Uudet messukasukat ja stolat Lapuan tuomiokirkkoseurakunnalle

Kotiseurakuntani kirkkotekstiilien 67 kappaletta käsittävä kokonaisuus on valmistunut. Suunnittelin ja valmistin tuomiokirkon liturgiset tekstiilit, joita ovat antependium, kirjaliina, lukupulpetin liina, kalkkiliina, messukasukka, sekä papin ja diakonin stola. Tekstiileissä on kaikki liturgiset värit: vihreä, violetti, punainen, valkoinen ja musta.

Viimeisimpänä valmistuivat messukasukat ja stolat. Ne jatkavat tekstiileihin valittua teologista kerrontaa ja visuaalista tyyliä.

Messukasukoiden kuviot hahmottuivat vuorovaikutuksessa papiston ja tekstiilityöryhmän kanssa. Valmistelin aluksi luonnoksia ja ehdotuksia keskustelujen pohjaksi. Niistä löytyi sekä jatkettavia, että muutettavia aihioita ja kehitin luonnoksia saamieni kommenttien suuntaan. Papisto lähti ilahduttavasti mukaan keskusteluun. Violetin kasukan ”ristin tie” on kasukoiden kuvioista syvimmin vuorovaikutuksen tulosta. Ehkä juuri siksi se on myös monen kommentoijan mielestä kasukoista kaikkein puhuttelevin.

Lapuan tuomiokirkon vihreät kirkkotekstiilit palvelivat messussa 14.1.2024, jossa siunattiin seurakunnan uudet työntekijät tehtäväänsä.

Vihreän messukasukan kuvioaiheeksi valittiin vesi, elämän lähtökohta ja jokapäiväinen perusedellytys. Vesi on myös kastevettä ja symboloi Jumalan jatkuvaa armoa ja rakkautta. Kasukan jokikuviossa on yhdennäköisyyttä karttakuvaan Lapuan- ja Nurmonjoen liittymäkohdasta, jossa kirkko sijaitsee.

Punaisen messukasukan kuvioaiheena on tuli, Pyhän Hengen vertauskuva. Helluntain tekstissä, Pyhän Hengen vuodattamisen yhteydessä kerrotaan: ”He näkivät tulenlieskoja, kuin kieliä, jotka jakautuivat ja laskeutuivat itse kunkin päälle.” Piirsin kasukan kuvioihin tulkinnan, miltä tekstin lieskat minusta näyttävät.

Valkoisen messukasukan kuvio muodostuu valonsäteistä. Ne ovat kolmen kimppuina, Kolmiyhteisen Jumalan vertauskuvana. Säteiden risteyskohtaan, kasukan käyttäjän rinnan päälle muodostuu kolmio, kuvaten Jumalan salattua olemusta. Kolmio viittaa myös tuttuun Jumalan silmä -kuvioon.

Kolmiyhteisen Jumalan salattu olemus.

Violetin messukasukan kuvio muodostuu rististä. Papisto ehdotti, että kuviointi välittäisi toivoa. Sen kuvaamiseen löytyi lopulta itsestään selvä vastaus: tyhjä risti. Violettia väriä käytetään paaston aikana, joten risti sai kärsimyshistorian sävyjä, alkaen tummasta ja päätyen valoon. Kasukan kuvio on jo saanut lempinimenkin, taivastie.

Tutkin ja testasin vaatteiden muotoa, materiaalia ja valmistustekniikkoja koekappaleilla, joita tekstiilityöryhmä ja papisto kanssani sovittivat ja arvioivat. Tavoitteena oli löytää juhlallinen, mukavasti ja kevyesti istuva, käyttöä palveleva tuntu, huomioiden lisäksi asujen kestävyys ja huollettavuus.

Stolat ja kasukat on toteutettu räätälintyönä 100% villakankaasta.

Valmistin asut englantilaisesta villakankaasta, jonka kutomo värjäsi lähettämieni mallitilkkujen mukaisiin väreihin. Samoihin, joita käytin tuomiokirkon liinoissa. Kangas on kehitetty univormuihin ja koulupukuihin, joten se sietää hyvin käyttöä. Valmistin asut räätälintyön tekniikkoja ja tukimateriaaleja hyödyntäen. Siten rakenteet ovat kestäviä, kauniita ja miellyttävä. Kasukoiden käyttömukavuus messussa on saanut kiitosta ja stolien istuvuutta on ihasteltu. Kehitin stolien ompeluratkaisut pukeutumisrukousta pohtien: ” Sinun ikeesi, Herra, on hyvä kantaa ja sinun kuormasi on kevyt.”

Säädettävä solkikiinnitys viimeistelee diakonin stolan hyvän istuvuuden.

Osoite

Vasunmäentie 301
62100 Lapua
FINLAND

Yhteystiedot

+358 400 928 509
info(at)hennamantere.com

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto on tukenut tämän verkkosivuston rakentamista

Henna Mantere © 2022 | WordPress-kotisivut suunnitellut: Mainostoimisto Sitrusmedia Oy