Lapuan tuomiokirkon antependiumit jakirjaliinat

Suunnittelin ja valmistin Lapuan tuomiokirkkoon antependiumit, kirjaliinat, lukupulpetin liinat, kalkkiliinat ja bursat kaikissa liturgisissa väreissä.

Carl Ludvig Engelin suunnittelema, uusklassinen kirkkorakennus pyysi tekstiileihin tunnistettavia kuvioita ja symmetristä sommittelua. Samaa toivoi myös seurakunnan asettama työryhmä, joka kommentoi suunnitelmiani. Ryhmässä koettiin tärkeäksi, että erilaiset seurakuntalaiset voivat nähdä tekstiileissä puhuttelevia piirteitä ja merkityksiä.

Kirkkotekstiilien materiaaliksi valitsin villan. Villa on Karitsan vaate ja se kuvaa Karitsan mahdollistamaan armoon pukeutumista. Villa on perusteltua myös sen käytännöllisyyden vuoksi: se on kulutusta kestävää ja likaa hylkivää. Villa on lisäksi ihanteellinen materiaali työstää. Se antaa miellyttävän vasteen käsille, ollessaan lämmintä, taipuisaa ja muokkautuvaa.

Tavoitteena on, että tekstiilit palvelevat käytössä vähintään puoli vuosisataa. Siksi valitsin niihin teollisesti kudotun kankaan, jossa on haluamieni värisävyjen lisäksi erinomainen valon- ja kulutuksenkesto. Toteutin kuviot kankaisiin käsin kirjomalla. Villakirjonta on vanha, kansanomainen koristelutapa, jossa käytetään melko paksua villalankaa. Tekniikka sekä mahdollistaa, että edellyttää selväpiirteisiä kuvioita, jotka myös käyttötilanteessa erottuvat kauas penkeissä istuville katselijoille. Yksittäiset kirjontapistot näkyvät vasta lähietäisyydeltä, jolloin tekstiilien tarkasteluun avautuu käsityön näköala.

Vihreä

Ruohikon ja koivikon vihreä, joka ympäröi meitä kesäisin, kuvaa jokapäiväisiä toimia ja velvollisuuksia, joissa Jumalan läsnäolo on jatkuvasti mukana.

Kirjaliina

Kala siinä muodossa, kun se saarnastuolin liinassa nähdään, on alkuseurakunnan käyttämä salamerkki, jolla kristityt tunnistivat toisensa. Merkin äärellä ”tunnustamme yhteisen uskomme”. Kalaa tarkoittavan kreikankielisen sana kirjaimet (i-kh-th-y-s) ovat samat kuin alkukirjaimet sanoissa Iesous Khristos Theou Hyios Soter = Jeesus Kristus Jumalan Poika Vapahtaja.

Antependium

Puulla on useita vertauksia, mm. elämänpuu, Kristus ja seurakunta, hyvän ja pahan tiedon puu.

Lukupulpetin liina

Ruisleipä viittaa Isä meidän rukoukseen ”Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme.” Se myös muistuttaa luottamaan Jumalan huolenpitoon ”Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut!” (Matt6:26)

Punainen

Punainen on tulen väri, mikä liitetään Pyhään henkeen. Punainen on myös veren väri ja kertoo Kristuksen uhrikuolemasta ja sovituksesta. Se kuuluu marttyyrien ja muiden Kristuksen todistajien muistopäiviin.  Rakkauden värinä punainen kertoo sekä Jumalan rakkaudesta, että rakkaudesta lähimmäisiin.

Kirjaliina

Kyyhkynen on Pyhän Hengen vertauskuva, sillä ”Kun Jeesus oli kastettu, nousi hän kohta vedestä, ja katso, taivaat aukenivat, ja hän näki Jumalan Hengen tulevan alas niin kuin kyyhkysen ja laskeutuvan hänen päällensä. (Matt. 3:16).

Antependium

Aihetta kutsutaan apilaristiksi. Siinä on kaksitoista sydäntä, kahdentoista apostolin mukaan. Keskellä on Kristuksen sydän suurimpana.

Lukupulpetin liina

Tohnin akkuna, Isonkyrön keskiaikaisen emäkirkon mukaan. Se kertoo seurakunnan historian vaiheista ja Jumalan siunauksen pysymisestä ajasta aikaan. Akkunan terälehtien määrä on ”ihmisen luvuksi” sanottu kuusi, sillä Jumala loi ihmisen kuudentena päivänä. Tohnin akkuna on kirkon päätyseinässä, Tohnin kiven alla. Legendan mukaan Tohnin äijä kantoi kiven Simpsiöltä Kyröölle.

Violetti

Kyseinen violetin sävy muistuttaa monien kukkien, kuten harakankellon tai iiriksen väriä ja siten katoavaisuutta. Violetti on myös odotuksen väri. Tässä yhteydessä, kesän kukkien sävyisenä se liittyy Jumalan valon, lämmön ja paratiisin ihanuuden odotukseen.

Kirjaliina

Tiimalasi kertoo ajan kulumisesta. Se kehottaa parannukseen, ennekuin hiekka valuu loppuun. Tässä toteutuksessa tiimalasi on vai puolillaan hiekkaa, kukaan meistä ei tiedä päiviensä määrää.

Antependium

Maitohorsma on kotoinen kasvi, jonka jokainen, nelilehtinen kukka on kuin pieni risti. Kukkien taakse piirtyy kaariviiva – elämänkaari ja maanääri. ”Ihmisen elinpäivät ovat niin kuin ruoho, hän kukoistaa niin kuin kukkanen kedolla. Kun tuuli käy hänen ylitsensä, ei häntä enää ole, eikä hänen asuinsijansa häntä enää tunne. Mutta Herran armo pysyy iankaikkisesta iankaikkiseen niille, jotka häntä pelkäävät, ja hänen vanhurskautensa lasten lapsille, niille, jotka pitävät hänen liittonsa ja muistavat hänen käskynsä ja noudattavat niitä.” (Ps 103:15-18)

Lukupulpetin liina

Vaaka muistuttaa viimeisestä tuomiosta. Teot punnitaan, mutta sittenkin niiden keskellä on sovitustyön tunnus, risti.

Valkoinen

Valkoinen on taivaallisen kirkkauden ja Jumalan kasvojen vertauskuva. Ilmestysten ja ilosanoman tuojat loistavat kirkkaina kuin aurinko. Valkoinen liittyy ilosanoman tuojiin ja siksi valkoinen on myös ilon väri. Se on myös uudestisyntymisen ja puhtauden väri: ”Vaikka teidän syntinne ovat veriruskeat, tulevat ne lumivalkeiksi; vaikka ne ovat purppuranpunaiset, tulevat ne villanvalkoisiksi.” (Jes 1:18) Keltaisella toteutetut kuviot vertautuvat kultaan, luterilaisen vaatimattomalla tavalla.

Kirjaliina

Vihkiristi kuvaa Kristusta maailmanpiirin keskellä. Hänen voimansa ulottuu kaikkiin ilmansuuntiin, maanääriin saakka.

Antependium

Voitonseppele on iankaikkisen elämän vertauskuva. ”Autuas se, joka koettelemuksessa kestää. Sen kestettyään hän on saava voitonseppeleeksi elämän. Jumala on sen luvannut niille, jotka häntä rakastavat.” (Jas 1:12) ”Ole uskollinen kuolemaan asti, niin minä annan sinulle voitonseppeleeksi elämän (Ilm 2:10). Voidaan ajatella, että vihreän antependiumin elämänpuun lehvät kiertyvät lopulta voitonseppeleeksi.

Lukupulpetin liina

Valkoisia tekstiilejä käytetään jouluna ja pääsiäisenä. Niiden kummankin teksteihin liittyvät ilosanoman tuovat enkelit. Enkelit toimivat myös suojelusenkeleinä ”Herran enkeli on asettunut vartioon. Hän suojaa niitä, jotka palvelevat Herraa, ja pelastaa heidät.” (Ps 34:8)

Musta

Musta on pimeyden, syvän surun ja katoavaisuuden väri. Kankaissa mustan seassa on hiukan vaaleampiakin kuituja, sillä synkimmälläkin hetkellä kristityn pimeydessä kajastaa aavistus ylösnousemuksen toivosta ja kuoleman voittamisesta, sekä uuden päivän sarastuksesta.

Kirjaliina

”ja temppelin esirippu repesi keskeltä kahtia. Ja Jeesus huusi suurella äänellä ja sanoi: ”Isä, sinun käsiisi minä annan henkeni.” Ja sen sanottuaan hän antoi henkensä.” (Luu 23:44-46)

Antependium

Omega ja Alfa ovat poikkeavassa järjestyksessä, sillä loppu on myös alku. Ristiinnaulitun naulat kertovat kärsimyksestä ja sovituksesta.

Lukupulpetin liina

Auringonpimennys kertoo pitkänperjantain tarinaa: ”Ja oli jo noin kuudes hetki. Niin yli kaiken maan tuli pimeys, jota kesti hamaan yhdeksänteen hetkeen, sillä aurinko oli pimentynyt”

Osoite

Vasunmäentie 301
62100 Lapua
FINLAND

Yhteystiedot

+358 400 928 509
info(at)hennamantere.com

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto on tukenut tämän verkkosivuston rakentamista

Henna Mantere © 2022 | WordPress-kotisivut suunnitellut: Mainostoimisto Sitrusmedia Oy